Yin Yoga & Yoga Nidra

YIN YOGA

In de Mindfulness training komen ook een paar yoga oefeningen voor. Deze worden door veel cursisten als zeer ontspannend ervaren. Doordat er de vraag kwam of ik meer van deze oefeningen wilde gaan geven, ben ik me gaan verdiepen in yin yoga. Eerst ben ik zelf  yin yoga gaan doen bij een sportschool. Ik merkte dat ik er veel baat bij heb en na de les voel ik het bloed weer stromen. Ook bemerk ik dat ik soepeler word. Na de les ben ik zo ontspannen, dat ik het liefste meteen in bed kruip. Hieronder volgt een  uitleg van de online lifestyle magazine Holistik:

 

Veel traditionele yogavormen zijn yang georiënteerd. Deze vormen van yoga zijn vooral gericht op het versterken van je spieren. De tegenhanger hiervan is Yin Yoga. Grondlegger van yin yoga is de Amerikaan Paul Grilley. Volgens Grilley is het niet spierkracht die je fit houdt, maar de flexibiliteit van je gewrichten en de conditie van je bindweefsel. Yin yoga is daarom een yogavorm zonder zware krachtinspanning, gericht op je bindweefsel in plaats van je spieren. Bindweefsel is minder flexibel dan spierweefsel. Het reageert op een langdurige druk/rekking van een bepaald gebied. Bij yin yoga worden de asana’s (houdingen) daarom drie tot vijf minuten vastgehouden. Op deze manier wordt je bindweefsel gestimuleerd. 

Bron: Holistik

Yin Yoga
Yin yoga is erop gericht om spieren, pezen en bindweefsel op een veilige en effectieve manier te rekken door er een zachte spanning erop te brengen voor een langere tijd. Yin yoga is houdingen ervaren op een Yin-manier; in stilte ontspannen in een vaak liggende of zittende houding, waar je langzaam in ‘wegzakt’. Doordat in de Yin yogales de yin-houdingen zittend of liggend worden uitgevoerd, gebruiken we zo min mogelijk onze spieren. Hierdoor wordt het bindweefsel maximaal gestimuleerd. Yin yoga heeft effect op de diepere lagen van de spieren en werkt door in je pezen, banden en bindweefsel. Je ontspant als vanzelf meer op fysiek, emotioneel en mentaal gebied.


De functie van bindweefsel in ons lichaam:
Bindweefsel is een structuur die in het hele lichaam te vinden is en alle delen van het lichaam met elkaar verbindt en zorgt voor de uitwisseling van voedings- en afvalstoffen. Bindweefsel is weefsel dat bestaat uit vezels die krachten van het bewegen opvangen. Bindweefsel verbindt de huid met eronder gelegen spieren, hecht de spieren aan de pezen, bedekt de bloedvaten, en omhult de organen.
Bindweefsel geeft stevigheid en zorgt voor de uitwisseling tussen voedings- en afvalstoffen. Voedingsstoffen de cel in, en afvalstoffen de cel uit. Dit is een extreem belangrijk proces. Als de afvalstoffen niet goed worden afvoeren uit de cellen, passen er op een dag geen nieuwe voedingsstoffen meer in en kan de cel zijn functie niet goed meer uitvoeren. Om die uitwisseling goed te kunnen laten plaatsvinden, moet het bindweefsel niet al te vast zitten.


Wanneer we weinig lichaamsbeweging hebben, lichamelijke klachten hebben of ouder worden kan ons bindweefsel krimpen, stugger worden of uitdrogen waardoor het minder flexibel en soepel is. Bindweefsel hoort stevigheid te geven, maar ook vloeibaar te zijn. Daarom is het belangrijk dat bindweefsel vochtig blijft. Door de rek een langere tijd vast te houden en daarna weer los te laten, wordt deze plek gehydrateerd en brengt dit soepelheid terug op deze plek in het bindweefsel. Omdat het even duurt voordat er beweging in bindweefsel komt blijven we bij de Yin yoga langer in een houdingen, meestal zo 2 tot 5 minuten.


Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het gezond houden van het bindweefsel. Yin yoga is zeer aan te bevelen voor mensen met zittende beroepen. Veel mensen met zittende beroepen hebben last van pijn in de onderrug. In de onderrug bevindt zich veel bindweefsel, die door het lange zitten stug wordt of soms zo vast komt te zitten dat het zenuwen bekneld en erg pijnlijk wordt.
Van extreem stug en gekrompen bindweefsel is sprake wanneer er wordt gesproken over verklevingen in het lichaam. Het vastzitten en daarmee niet optimaal meer functioneren van bindweefsel zien we ook soms optreden bij het herstellen van een botbreuk. Hier is bijvoorbeeld sprake van bij een ‘Frozen shoulder’. Rond de schouder is het bindweefsel dan dusdanig gekrompen of strak geworden, dat het de schouder vastzet. Het heeft dan de schouder als het ware ingekapseld.


Oorsprong van Yin yoga
Yin yoga principes vinden hun oorsprong in de Taoïstische leer. De Tao is de oeroude gezondheidsleer van het oude China en Tibet. De Taoïstische leer hanteert een andere mensvisie dan gangbaar in de Westerse wereld. Een centrale rol in de Taoïstische leer speelt de Chi. Dit wordt algemeen beschreven als de lichaamsenergie en deze verplaatst zich via de energiebanen, ook wel meridianen genoemd.
Meridianen lopen door het bindweefsel in het lichaam, en bindweefsel bevindt zich overal in ons lichaam; in en om spieren, botten, organen, pezen, zenuwbanen enz. De meridianen worden daarmee gezien als de energiebanen van het menselijk lichaam. De meridianen staan in verbinding met de grote energiecentra in het lichaam; de chakra’s. Yin yoga beïnvloedt de meridianen en de chakra’s en daarmee de gehele energiehuishouding van het lichaam.


Kortom
Yin Yoga richt zich fysiek op je spieren, bindweefsel en organen. Tegelijkertijd beïnvloed je ook op energiegebied via de meridianen en de chakra’s.

YOGA NIDRA

Afgelopen jaar heb ik de kindermeditatiedocent opleiding gevolgd. Daarin kwam ik in aanraking met Yoga Nidra. Ik wist niet dat dit je zoveel energie gaat geven. Het is een diepe meditatie met een bijzondere boodschap. Ik krijg er altijd weer inspiratie en ontspanning van. Ook hieronder een korte uitleg over Yoga Nidra van Holistik:

Yoga Nidra is enorm in opkomst. Het is een vorm van yoga die je in een diepe staat van ontspanning brengt. Soms zelfs in trance. Dat terwijl je de hele les heerlijk warm onder een dekentje ligt. Hoe dit precies werkt en waarom het zo heilzaam is (zeker voor slechte slapers!) vroegen we aan Yoga Nidra teacher Suze Retera.
Dit is waarom iedereen aan Yoga Nidra zou moeten doen
Wat is Yoga Nidra?
Suze: Yoga Nidra is een vorm van diepe meditatie en ontspanning waarbij je liggend een stem volgt die je door een gestructureerde meditatie heen praat. Het doel? Een moeiteloze staat van zijn en een hoger bewustzijn bereiken. Het is dan ook niet een actieve practice of techniek die je moet leren of oefenen, iedereen kan het! Letterlijk vertaald betekent Yoga Nidra ‘yoga slaap’ of ’slaap van de yogi’. Maar het is alles behalve slapen zoals je ’s nachts doet. Via Yoga Nidra bereik je een diepe, droomloze slaap met een spoor van bewustzijn en verbinding met je omgeving. Door de diepe ontspanning ontstaan theta en delta hersengolven, bereik je een trance-staat waarin ervaringen en fragmenten van herinneringen worden verwerkt, de spierspanning en stress in het lichaam afneemt en de bloeddruk en hartslag daalt. Dit heeft een zeer helende werking op lichaam en geest.
Wat doe je als docent tijdens het geven van Yoga Nidra?
Suze: De docent laat je eerst ontspannen waarna, afhankelijk van de stijl van Yoga Nidra, je contact maakt met je sankalpa – wat vrij vertaald intentie of hartenwens betekent. Daarna word je door een rotatie door het lichaam begeleidt wat ervoor zorgt dat je diep ontspant en mogelijk een staat van trance bereikt. Het thema van de Nidra kan verschillen en gekozen worden gebaseerd op de behoefte of klachten van de student. Denk hierbij aan Nidra’s voor het stimuleren van creativiteit, loslaten van trauma, slapeloosheid, depressie of diepe ontspanning. Het thema loopt als een rode draad door de Nidra en komt na de lichaamsrotatie aan bod in de visualisaties en het introduceren van tegenstellingen: zoals warm en koud of licht en zwaar, gespannen en ontspannen. Hierdoor wordt het rationele brein nog meer buiten spel gezet, verdiept de trance en worden de tegenstellingen samen gebracht wat de neurologische paden in de hersenen kan veranderen. Vervolgens brengt de docent je terug naar je ademhaling, je sankalpa en langzaam terug naar een wakkere staat waarna de Yoga Nidra wordt afgerond.

Bron: Holistik